UHT AND HTST PASTEURIZATION İÇİN EN İYİ ÜRÜNLER

TrackSense Pro
İkili Rijit Sıcaklık Sensörü
TRACKSENSE PRO - İKİLİ RİJİT SICAKLIK SENSÖRÜ
TrackSense Pro Micro
Basınç ve Sıcaklık Sensörü
TRACKSENSE PRO MİCRO - BASINÇ VE SICAKLIK SENSÖRÜ

Gıda Endüstrisinde UHT ve HTST Pastörizasyonu



UHT ve HTST Pastörizasyon, ambalajlamadan önce sıvı ürünlerin (tipik olarak gıda) sterilize edilmesi etrafında dönen yüksek derecede düzenlenmiş termal işlemlerdir. Termal sürecin amacı, süt, meyve suyu, sos ve yoğurt gibi yiyecek ve içecekleri sterilize etmek, aynı zamanda duyusal çekiciliğini korumak ve rafa dayanıklı ürünler haline gelmelerini sağlamaktır.

Bir UHT ve HTST Pastörizasyon tesisi kurulumunun tipik bir tasarımı şunları içerir:

  • Isı değiştirici - plaka tipi PHE (genellikle düşük viskoziteli ve partikül içermeyen ürünler için) veya boru tipi THE

  • Tutma tüpü - doğru işlem süresine ulaşılmasını sağlayacak şekilde boyutlandırılmış

  • Dengeleme deposu

  • Kontrol ve izleme sistemi



UHT Pastörizasyonu ve HTST Pastörizasyonu tipik olarak aşağıdaki gibi tanımlanır:

Yüksek Sıcaklık / Kısa Zamanlı (HTST) Pastörizasyon
HTST Pastörizasyon, ürünün yaklaşık 15 saniye 72 °C'ye kadar ısıtıldığı, tercih edilen pastörizasyon yöntemidir.

Ultra Yüksek Sıcaklık (UHT) Pastörizasyonu
UHT Pastörizasyonunda ürün (özellikle süt) 0.5-1.0 saniye 130-150 °C'ye ısıtılır. Bu, bazıları tarafından pastörizasyondan ziyade sterilizasyon işlemi olarak kabul edilir ve önemli ölçüde daha uzun bir raf ömrünü sağlar.

HTST Pastörizasyonu Sırasında
HTST Pastörizasyon, bazen “flaş pastörizasyon” olarak adlandırılır, sürekli bir termal işlemdir, burada:


  • Soğuk (4 °C) ham ürün, tesise beslenir

  • Sıcaklıkların 72 °C'ye yükseldiği yerlerde, ısı değiştiren plakalı eşanjörden geçer

  • Daha sonra tutma tüpü geçişine 15 saniye boyunca ilerler

  • Ürün daha sonra yaklaşık olarak soğutulduğu rejeneratif bölümden geri gönderilir. 4 °C çıkış sıcaklığıyla biten ısı eşanjöründen geri gönderilmeden 32 °C UHT Pastörizasyon, bir ön ısıtma işlemini ve bunu takiben 0.5-1.0 saniye boyunca 130-150 °C'lik yüksek sıcaklıklara maruz kalmayı içerir.



UHT Pastörizasyon Sırasında:

  • Ürün bir hava alma sisteminden ısı eşanjörüne pompalanır.

  • Ürünü ısıttıktan sonra, gerekli zaman-sıcaklık etkisini aldığı tutma tüpünden geçer.

  • Daha sonra soğutma ünitesine (ısı eşanjörü) geçer, burada paketleme ünitesine girmeden önce besinleri ve aroma bileşenlerini korumak için soğutulur.



CIP ve SIP Prosedürleri
Bir ürün bir UHT veya HTST Pastörizasyon döngüsünde tamamen işlendikten sonra, sistem genellikle sıcak su ve alkali / asit çözeltileri dizilerini içeren Yerinde Temizlik (CIP) işleminden geçmelidir. Bu, temiz yüzeyleri sağlamalı ve daha sonraki kirlenme (pıhtılaşma) riskini azaltmalıdır, çünkü pıhtılaşma ısı aktarım hızını ve ürünün kalma süresini etkileyebilir.

Düzenli aralıklarla, UHT ve HTST Pastörizasyon işlemindeki tüm ekipman kurulumunun buhar, H2O2, radyasyon veya bu yöntemlerin bir kombinasyonunun kullanıldığı Sterilize Yerinde (SIP) olması gerekir. Dolum hatları için, sterilizasyon buhar veya su kullanılarak yüksek basınçta - genellikle 121 °C'de 30 dakika süreyle yapılır. Bununla birlikte, dengeleme deposunun sterilizasyonu, büyük hacim nedeniyle doymuş buhar ile gerçekleştirilmelidir.

UHT ve HTST Pastörizasyonu - İşlem



UHT ve HTST Pastörizasyon validasyonu tipik olarak 3 bölüme ayrılır:

Sterilliği kanıtlamak için tankları maksimum sıcaklık ve sıcaklık homojenliği bakımından doğrulamak, yani her üretim çalışması arasında yeterli bir SIP prosedürü (Yerinde Sterilizasyon).
 
Bir ürünü aseptik / steril olarak tanımlamak için yeterli ısıtmanın elde edildiğini kanıtlamak için tutma tüpünden elde edilen sıcaklık / zaman profilinin doğrulanması. Bu bağlamda, ürünün tutma borusundan çıkış sıcaklığının belirlenmesi de önemlidir.
 
Olası kirlenme meydana geldiğini tespit etmek için boru hatları ve tutma borusu boyunca olası sıcaklık farklılıklarını doğrulama (akış tıkanması). Boruların temiz olduğu kanıtlanırsa, tutma borusu girişi ve çıkışı arasındaki sıcaklık değişimi tipik olarak 0,3 ila 0,5 °C arasındadır, oysa kirlenme bu değeri 1-4 °C'ye yükselterek tüpün içinde direnç olduğunu gösterir. Kirlenme olduğunda yeni CIP / SIP yapılmalıdır.
Sterilite ile ilgili olarak, UHT ve HTST Pastörizasyon sistemlerinde uygulanan iki yaklaşım vardır: Biyo göstergelerin ve yedek mikroorganizmaların spor şeritlerinin kullanıldığı Over-Kill Yaklaşımı ve Ellab Validation sistemlerinin doğru sıcaklık / basınç verilerini örneklemek için gerekli olduğu Log Reduction yöntemi.

UHT ve HTST Pastörizasyonunda Mikrobiyal Sorun:

Bir Mikrobiyal Mücadele ör. testlerin sürecin farklı aşamalarında yapıldığı sporlar - başladıktan hemen sonra, ortada ve sondan hemen önce. Bu testler temel olarak süreç sırasında varyasyonları zamanın bir fonksiyonu olarak tanımlamak için kullanılır. Bununla birlikte, oldukça pahalıdırlar ve hemen sonuç vermezler.

UHT ve HTST Pastörizasyonu için Termal Haritalama ve Log Azaltma Yöntemi:

Sıcaklık ve / veya basıncı ölçmeyi içeren parametrik verilerin kullanılması, anında sonuç veren çok güvenilir bir yöntemdir. Genleşme / Aseptik Tankta Termal Haritalama (bir Isı Dağıtım Çalışması) yapılması, UHT ve HTST Pastörizasyonunun her doğrulama prosedürünün ilk aşamasıdır. Bu, doğru ve yeterli Yerinde Sterilizasyon (SIP) işleminin, doldurma makinelerine pompalanmadan önce ürünün son yeri olduğu için tanka getirilmesini sağlamak için yapılır.

Soğuk noktanın (kritik nokta) haritalanması ve tanımlanması tamamlandıktan sonra sensörler yerleştirilir ve sterilitenin elde edildiğini kanıtlamak için ardışık çoklu SIP döngüleri gerçekleştirilir. Bu F0 değeri hesaplanarak yapılır (log 6 veya 12 azaltma).

UHT ve HTST Pastörizasyonu - Zorluklar



UHT veya HTST pastörizasyonu gibi sürekli bir aseptik işlemin valide edilmesi, kritik noktanın konumlarının tanımlanmasının en önemli olduğu birkaç hususu içerir. Kritik noktalar sistemin en yavaş tepki veren kısmıdır, bunlar tutma borusu içine yerleştirilmek için özellikle önemlidir. Soğuk nokta, bir tüpün ortasına veya ürün tipine bağlı olarak başka geometrik yerlere yerleştirilebilir. Bu nedenle, UHT veya HTST Pastörizasyonunun geçerli ölçümlerle birleştirilmiş matematik modelleme kullanılarak doğrulanmasından önce tanımlanması gerekir.

UHT ve HTST Pastörizasyon ekipmanı oldukça büyük olduğundan, en büyük zorluklardan biri ölçüm cihazlarının yerleştirilmesidir. Bu sorun nedeniyle, kablosuz veri kaydediciler menzil için herhangi bir sınırlama getirmedikleri için şiddetle tavsiye edilir.

Başka bir zorluk, pastörizasyon sistemi içindeki gerçek ürün sıcaklığını ölçme yeteneğidir. Bunu yapmak için, kritik noktalardaki borulara kaynaklanan ve sensörlerin bir sıkma membran sistemi yoluyla yerleştirilmesine izin veren Akıllı Contalar veya özel yerleştirme valfleri (Janz vanaları) monte etmek gerekebilir. Bu mümkün değilse, başka bir çözüm, borunun dışındaki yüzey sıcaklığını ölçmek ve farklılıkları telafi etmek için sıcaklık korelasyonları yapmak olabilir.

UHT ve HTST Pastörizasyonu - Yönergeler



UHT ve HTST Pastörizasyon geçerli standartlara uygun olmalı ve kalifiye ve doğrulanmış olmalıdır.

AS 3993 (2003), NZFSA (2003), ABD Halk Sağlığı Servisi tarafından yayınlanan Pastörizasyon ve UHT için zaman Sıcaklık standartları ve FDA'nın CFR Title 21, Part 110, 113 ve 114 gibi bu süreçleri kapsayan çeşitli gıda standartları vardır.

Genel Ekipman Yönergeleri:

  • ISO 9001 Sertifikası

  • FDA / USDA ve EEC Yönergeleri

  • CE ve UL Onayları

  • cGMP veya GAMP5

  • ISO / IEC 12207 Yazılım yaşam döngüsü süreçleri

  • Yerel yetkililer tarafından yayınlanan yönergeler


UHT ve HTST Pastörizasyonu - Yöntem



UHT ve HTST Pastörizasyonunun doğrulanmasının önemi, bir ürün için kullanılan parametrelerin, yeterli olmasını sağlamanın yanı sıra, güvenli bir termal olarak işlenmiş ürün üretmelerini ve aynı zamanda ürünün istenen kalite ve duyusal niteliklerinden ödün vermemelerini sağlar.

Ölçümlerin sonuçları ayrıca aşağıdakileri de sağlamalıdır:

  • Yeterli muamele ve gıda güvenliği sağlayarak, üründeki sıcaklığın mekansal ve zamansal dağılımını belirleyin

  • Sıcaklık profili (geçici ve uzamsal olarak) ölümcüllük (F0 / P0) değerini hesaplamak için kullanılan bilgileri sağlamalıdır

  • Sürecin matematiksel modellenmesi ve geliştirilmiş süreç kontrolü için bir kılavuz sağlayın



Dengeleme Tankları için Standart Çalışma Prosedürü (SOP) Noktaları:
E-Val ™ Pro termokupl sisteminin kullanılması mümkündür, ancak bazı önemli tehlikeler içerdiğinden oldukça zor olabilir. Sensörlerin tank içinde stratejik olarak doğru konumlandırılması gereğini göz önünde bulundurarak, büyük tankları 7 metrelik kablolarla yönetmek zor olabilir.

Veri kaydediciler herhangi bir yere yerleştirilebildiğinden, kablosuz TrackSense® Pro veri kayıt sisteminin kullanılması bu durumda çok daha iyi bir seçenektir. Kaydediciler örn. sterilize edilmiş bir ip, halat veya güçlü bir yapışkan bant ve FixPro silikon logger tutma sistemi kullanılarak, tankların içindeki uygun yerlere yerleştirilebilirler.

Aseptik Çizgi / Tutma Borusu için Standart Çalışma Prosedürü (SOP) Noktaları:
Aseptik hatlar için E-Val Pro kullanmak her zaman kolay değildir, çünkü 7 metrelik standart uzunluktaki SSA termokuplları büyük bir UHT / aseptik sistemin tüm bölümlerini kapatamayabilir. Termokupllar, bir yerleştirme valfi (Janz) veya Akıllı Conta kullanılarak UHT veya HTST Pastörizasyon işleminin kritik bölgelerine yerleştirilemediğinde, borunun dışına yerleştirilen tip MHD yüzey problarını kullanmak bir alternatif olabilir. Bununla birlikte, yüzey probları kullanılırken, ofsetleri dikkate almak gerekebilir, bu da validasyon görevlilerinin kalibre edilmiş bir sıcaklık sensörü takılı boruya en yakın şekilde konumlandırmasını önemli kılar.

TrackSense Pro veri kaydedicilerini kullanmak, yaygın olarak tasarlanmış, sürekli bir ısıl işlem sisteminin (HTST ve Hot-Fill-Hold sistemleri için ortak olan) kritik alanlarının doğrulanması veya ölçülmesi gibi UHT ve HTST Pastörizasyon için çok daha etkilidir. Bu işlem SKY gerçek zamanlı veri seçeneği kullanılarak daha da optimize edilebilir.

UHT ve HTST Pastörizasyon işlemlerini önceden tanımlanmış kabul kriterlerine göre valide etmek için, ValSuite ™ yazılımı aşağıdaki standart özellikler ve raporları kullanırken idealdir.

  • F0 raporu: Ölümcüllük değerinin hesaplanması

  • Yorumlar: Test ekipmanlarının özellikleri ve fotoğrafları

  • Limit Raporu: Sıcaklık

  • Birim: Ölçüm noktalarının haritalanması - resimler içerir

  • Zaman Olay İşaretleyicileri: Isıtma bölgesi, Isıl işlem bölgesi, Soğutma bölgesi (alt bölgeler)

  • Gelişmiş Validasyon Raporu: Tüm süreç kriterlerinin başarılı / başarısız göstergeleri ile sıcaklık ve P-Unit değerlendirmesi

  • İstatistik Raporları: Tüm parametrelerin Min., Max., Ortalama ve Delta değerleri

  • Word Belgesi: SOP sunumu


ValSuite™ Yazılım Raporları | UHT AND HTST PASTEURIZATION